Vichr nad Bečvou, aneb ze sympaťáka padouchem

Zácha pomáhá sobě
Zácha pomáhá sobě

Poslední týden byl plný překvapení. Nejprve jsme se dozvěděli, že policie vtrhla do několika institucí a zadržela 13 osob, z nichž jednou byla i hvězda přerovské ODS, Michal Zácha. Postupně vycházely najevo další a další věci: šlo o skvěle organizovanou zločineckou skupinu v čele s šedou eminencí ODS Robertem Knoblochem. Korupčníci si měli přijít až na 46 milionů a stovku tisíc nazývali slivovicí. Zácha odstoupil z funkce náměstka na kraji a uvolněného radního v Přerově. Zatím. Čtěte, na čem všem záleží.

Jak reaguje Přerov?

„Prošetřované aktivity a trestní stíhání Michala Záchy se netýkají magistrátu města Přerova.“ Stojí v tiskové zprávě města. Primátor se ke korupci vlastně nevyjádřil, řeší jen fungování koalice. Je to pochopitelné, díky Faltýnkově deníčku má totiž i ANO obavy, na co všechno se ještě přijde. Vlastně bylo trochu překvapení, že policie nezasahovala na Olomouckém kraji i kvůli minulému vedení. Zatím. A pak je tu ještě jedna věc: primátor Petr Vrána začínal svou politickou kariéru v přerovské ODS, když za ni kandidoval v roce 2006 a 2010 do zastupitelstva.

Pomáháme městu, nebo spíše sami sobě?

Ale důležitější je připomenout, že Zácha měl na zdejší radnici v letech 2018-2022 na starosti majetkové záležitosti, jako náměstek či radní. Na odboru majetku ročně hospodaří se stovkami milionů korun a bylo by tedy na místě prověřit, zdali Zácha neovlivňoval i zakázky na městě. Muselo to být silné lákadlo! Jako Společně pro Přerov budeme po Kontrolním výboru požadovat revizi vybraných zakázek z doby Záchova působení na radnici. V kontrolním výboru má ale koalice nestandardně většinu, takže se dost dobře jen dozvíme, že aktivity a trestní stíhání jsou přece vedeny kvůli zakázkám na kraji a nic se vyšetřovat nebude. A co teprve společnost Vodovody a kanalizace Přerov, kde Zácha působí jako předseda představenstva?! Zatím.

Obecně je ze strany ANO podezřelé ticho. Vůle pokračovat v koalici s lidmi z ODS, stranou, které se v regionu tak nějak „lepí smůla na paty“, je dosti silná.

Zácha rezignoval, ale…

Zácha sice složil funkci náměstka na kraji, ale podle našich informací až k 30.11., nyní má čerpat dovolenou, a tedy i plat. Z celkového platu, respektive délky pobírání, se pak vypočítává „odstupné“, které ze zákona po ukončení uvolněné funkce získá.

A jak je to v Přerově? Podobně. Nerezignoval s okamžitou platností, ale až ke konci měsíce. Jeden by čekal, že primátor bude vyžadovat bezpodmínečné odstoupení – ten to však nevyžaduje. Důvod: neznámý.

First aid kit (balíček první pomoci)

Někdy si říkám, jestli nemá ODS takový balíček první pomoci v případě, že to na některého z jejich politiků tak říkajíc praskne. Vzpomeňme na Marka Dostála a jeho soudní proces kvůli sexuálnímu násilí na zaměstnankyni. Vystoupil ze strany a najednou už to nebyl problém, ODS od něj dala ruce pryč. A nyní stejně: čteme, že Michal Zácha i Robert Knobloch rezignovali na členství ve straně, zmizeli i bleskurychle z webu strany a voilà – problém vyřešen. Žádné apely spolustraníků, žádné názory dalších členů koalice, ani pana Občana Navaříka, prostě nic. Zácha je stále zastupitelem, může ovlivňovat věci veřejné, úřednictvo mu musí poskytovat informace a součinnost – jako každému jinému zastupiteli.

Jak to bude dál?

Co se odehrává mezi místními politiky můžeme jen odhadovat. Zděšení? Jistě! Zákulisní hry? Bezpochyby! Jak to ale může vypadat konkrétněji?

Stačí se podívat, kdo je prvním náhradníkem v pořadí podle počtu získaných hlasů v posledních komunálních volbách. Jedná se o Jaroslava Hýzla, přerovského ironmana, který vedl i městskou společnost Sportoviště Přerov. Do doby, než nastoupila stávající koalice. Pak za něj bleskurychle nastoupil dřívější náměstek Kouba (více v článku „Pod pokličkou přerovské politiky“) a Hýzl přišel o práci. Dá se tedy předpokládat, že nebude úplně hrrr do toho místní ODS pomáhat s jejími praktikami. Dalším v pořadí náhradníků je pak pan Igor Kraicz, který je naopak mezi oblíbenci doznaného Záchy. Jak jinak by získal křeslo v dozorčí radě Vodovodů a kanalizací Přerov? Mezi Přerováky však nemá valnou pověst díky obchodování s chudobou ve svých bytech.

Při znalosti těchto informací si může člověk dovodit, proč pan Zácha se složením zastupitelského mandátu otálí: ODS se musí snažit všemožně tlačit na pana Hýzla, aby zastupitelský mandát hned po získání položil. Jeho osobnost jim totiž nehraje do karet a koalici by to mohlo dokonce oslabit. Nezávidím mu jeho roli.

Ostražitě a s pamětí!

Každý den vyplouvají na povrch další a další informace o organizované síti a propojenosti až do nejvyšších pater politiky. Ostražitě sledujme, co se ještě objeví. Je totiž jisté, že bude vůlí celou kauzu zastřít, rychle zapomenout a dávat od ní ruce pryč. Volební rok 2024 se blíží, na podzim jsou krajské volby a už se pomalu připravují kandidátky. Už teď je ale jisté, že budou bez Záchy. Nezapomínejme však, jak se k situaci postavili ostatní.

V Přerově 18.11.2023, Jan Horký, Společně pro Přerov

Komentáře

x

Autor: admin