Návrh nesmí projít za žádnou cenu!

Asi takový je vytrvalý pokyn pro koaliční zastupitele směrem k jakýmkoli návrhům opozice. Když jsme se na posledním zasedání zastupitelstva pokusili zařadit na pořad jednání bod k hotelu Strojař a k soudnímu sporu mezi hotelem Jana a municipální společností Vodovody a kanalizace Přerov, a.s., návrh bohužel neprošel.

S kolegy zastupiteli za Piráty, SPD a Prosperitu jsme tedy požádali o svolání mimořádného zastupitelstva s uvedenými body. Je zřejmé, že z toho koalice neměla radost, ale vše bylo podle zákona, a tak primátor zasedání svolat prostě musel. Konalo se dnes (čtvrtek 26.10.2023) dopoledne. V nestandardní čas, s nestandardním technickým vybavením. Ale buďme rádi, že k němu došlo. Už na začátku totiž probíhala stran vládnoucí koalice demonstrace síly řečmi o tom, že vůbec nemusí schválit program, čímž by zastupitelstvo skončilo dřív, než začalo.

Smilovali se a mohli jsme projednat stav soudního sporu, ve které VAK „projel“ asi 21 milionů korun, přičemž většinu této částky tvoří nikoli žalovaná částka (9,2 mil. Kč), ale s tím související výdaje na poplatky, právníky a také úroky. Částka ještě není přesně určena, ale již dnes je zřejmé, že se chyba stala bohužel na straně VAKu. Z toho rozhodně nemáme radost, a také proto jsme chtěli, aby zastupitelstvo požadovalo písemnou zprávu o tom, jaké důsledky budou přijaty dovnitř společnosti a jak podobným případům předcházet. Třeba lepší údržbou majetku? Nezapomínejme ale: návrh nesmí projít za žádnou cenu! A tak ani neprošel. Hlasovací stroj šlape jak namazaný! A my můžeme s klidem říci, že koaliční zastupitelé nemají zájem o informace o správě městského majetku. Anebo takový zájem mít nesmí?

Dále byl na pořadu jednání hotel Strojař a jeho osud. Kromě trapného osočování kdo, co, jak a kdy, které se s tímto tématem pravidelně opakuje, jsme slyšeli, že koalice přijde v prosinci se svým směřováním budoucnosti objektu. Náš návrh, aby se vytvořila pracovní skupina či výbor, kde by se mohlo dojít ke konsenzu o budoucnosti budovy pochopitelně nemohl projít, důvody jsou zřejmé. A tak jsme odsouzeni do role pasivních pozorovatelů, namísto toho, abychom mohli přinést naše zkušenosti a formulovali budoucnost města společně.

Třešničkou na dortu byl bod „Různé“ pro podněty, které nebyly připraveny písemně. Mimo jiné se otevřela otázka festivalu Velká Morava. Festival klidně, ale v tomto rozsahu v Michalově? Nezdá se nám to, proto jsme se ptali. Nejzajímavější bylo, když jsme se dozvěděli, že čtyři miliony na festival se budou schvalovat až v prosinci – ale akce už se široce propaguje a prodávají se vstupenky. Prý se musí festival udělat, protože ho měla ODS ve svém volebním programu. Škoda, že neměli v programu novou městskou knihovnu: aspoň by se začalo stavět, i když by ještě neměli na stavbu měli peníze. Takhle se zase odkládá na neurčito a bude dál v provizoriu ve vile, kam se přesunula už v roce 1959.

A že bychom navrhli, aby se uspořádala soutěž na její stavbu, jak o tom psaly radniční listy těsně před volbami? Ale jděte, návrh nesmí projít za žádnou cenu!

Jan Horký, Společně pro Přerov

Jo, a referendum o neprodeji Strojaře můžete stále podpořit svým podpisem na jednom z našich podpisových míst: https://bit.ly/strojarlidem

Komentáře

x

Autor: admin