Ad Zemník – reakce na článek z Přerovského deníku

Musíme reagovat na článek pánů Chantúra a Štičky z firmy TRIKO s.r.o. otištěný v Přerovském Deníku dne 22.3.2019. Jejich článek přístupný pod textem níže. Reagovali pravděpodobně na naši tiskovou zprávu.

Zemní Žeravice: opravu je všechno tak křišťálově čisté?

V minulém Přerovsku jsme si mohli přečíst celostránkový výpad od pánu Chantúra a Štičky ze společnosti TRIKO s.r.o. ve věci jejich vůle zbudovat zemník v Žeravicích. Ve svém textu kličkují, míchají jablka s hruškami a celou záležitost nemístně politizují. Svou energii věnuji raději jiným věcem než vyvracení jednotlivých vět z článku, ale přesto musím reagovat. Pánové se tváří, že neznají zákonné možnosti, kterých můžeme jako zastupitelé využít, a snaží se naši práci očernit.

Zastupitelé například mohou zcela legálně, ve veřejném zájmu, nahlížet do spisů v případě staveb, kde je město účastníkem řízení. To jsem také ve věci nového územního řízení na zemník učinil – a nebyl jsem sám. Samozřejmě si mohu, v jistém rozsahu, pořizovat ze spisu i kopie dokumentů. O žádný nezákonný zásah do činnosti stavebního úřadu se tedy nejednalo.

Díky systému státní správy a samosprávy v České republice není pro laika vždy snadné rozlišit, kdy město vystupuje samo za sebe, a kdy za stát – zde jako stavební úřad. Pánové to však jistě dobře rozeznávají, ale pozoruhodně podobně jako pan náměstek Zácha tvrdí, že vše je záležitostí státní správy. Omyl. Město je ze zákona vždy účastníkem řízení ve svých katastrech a může se tedy i odvolat. To v případě zemníku v roce 2017 také učinilo – a uspělo. Pokud by nebylo odvolání smysluplné, krajský úřad by je jistě zamítl. Proč tedy rozhodnutí zrušil? Že by opravdu nebylo vše v pořádku?

V závěru článku pak pánové tvrdí, že jim chci zamezit ve využívání obecní účelové komunikace ke skládce. Opět obratná manipulace! Stavební úřad jen požaduje po firmě TRIKO doložit souhlas s připojením zemníku na tuto komunikaci včetně dojednání podmínek připojení s majitelem – městem Přerovem. Zde tedy jedná město samo za sebe a nyní bude jen a pouze otázkou rozhodnutí zastupitelů, zdali s takovým připojením budou souhlasit, nebo nikoli. A to díky únorovému rozhodnutí zastupitelstva, které takovou pravomoc vzalo radě města a vyhradilo si ji pro sebe. Jsem rád, že se tak stalo.

Jan Horký, zastupitel města Přerova


Uveďme tvrzení na pravou míru

Minulý týden otiskl Přerovský deník článek podnikatelů Štičky a Chantúra k zemníku v Žeravicích. Protože obsahuje mnoho manipulativních a vyloženě lživých tvrzení, ráda bych aspoň některé uvedla na pravou míru a zmínila další skutečnosti.

O zemník v Žeravicích jsme se začali zajímat před několika lety na popud tamních obyvatel. Ti jsou právem naštvaní na další (kolikátou už?) možnost devastace krajiny v jejich blízkosti, zhoršení hlukových i rozptylových podmínek či znehodnocení zdrojů podzemní vody (těžit se má do hloubky až jeden metr nad ni). Brzy jsme zjistili, že firma Triko už řadu let zaváží jinou jámu vedle (říkejme jí první zemník) a zajímalo nás, jak si podnikatelé vedou tam. Požádaly jsme proto s kolegyní zastupitelkou Martou Jandovou o možnost nahlédnout do příslušné dokumentace na stavebním úřadu. Jde o legitimní a samozřejmou možnost, jak si zjistit potřebné údaje o nějakém stavebním projektu, nikoliv o zasahování, natož bezprecedentní, do práce stavebního úřadu. Jen díky tomu jsme zjistily zajímavé skutečnosti. Tak například první zemník měla firma Triko nejen zavézt čistou výkopovou zeminou, ale také do konce roku 2011 byla povinna na daném místě vysadit 227 stromů a 80 keřů jako náhradu za vykácené dřeviny! Po domluvě se školami tu měla navíc vzniknout lokalita pro ekologickou a environmentální výchovu i skauting. Úřady ovšem byly a jsou k firmě Triko velmi benevolentní a lhůty plnění prodlužovaly. (Že by vliv pana Lajtocha, jehož dcery jsou zapsány mezi vlastníky Trika? Nebo je snad skutečným vlastníkem on sám?) Místo jsme navštívily několikrát a třeba v roce 2016 jsme tu nafotily kusy asfaltu – dopravené zřejmě z opravy některé silnice. Firma Triko naše fotografie zpochybňuje a naznačuje, že jsme je snad na zemník přivezly samy, což je tvrzení nejen směšné, ale také absurdní, už vzhledem k jeho množství. Že ho tam inspekce ŽP nenašla, mě neudivuje. Zavézt jeden materiál jiným je snadné a pochybuji, že by někdo zkoumal jednotlivé vrstvy do hloubky. Také snaha podsunout nám jakési nadržování zemědělskému družstvu Kokory s jeho těžbou písku je nesmyslná a pokud vím, ZD Kokory pískovnu neplánuje.

Věřím, že úřady dohlédnou na brzkou revitalizaci prvního zemníku a nebudou dovolovat nepřípustně dlouhé odklady. Vždyť každý remízek je dnes velmi potřebný a tento měl existovat už osm let! Doufám také, že my zastupitelé prokážeme velkou obezřetnost v rozhodování o druhém zemníku, a že pan Zácha nebude hlasovat. Jeho propojení s panem Štičkou v jiné firmě je jasným střetem zájmů.  V obchodním rejstříku najdeme, že je členem dozorčí rady firmy Eko-invest Morava (kde je společníkem i Jaroslav Štička) již od roku 2003.

Helena Netopilová, zastupitelka města Přerova


Článek z Přerovského deníku 22.3.2019, na který je reagováno

Komentáře

x

Autor: admin