Otevřený dopis Záchovi

Vladimír Puchalský

Bez náhubku

Na hrubý pytel hrubá záplata. Lži, pane Zácha, se ve vaší reakci na shromáždění iniciativy Blokujeme snoubí s pověrami a pomluvami, ale to není ta nejhorší špína a žumpa, která z vašeho textu čpí jako zápach sirovodíku. Je to populismus a zbabělost. Proč? ODS se potápí, citlivě nevyřešila v Přerově za 15 let nic, natož soužití s Romy, zanechala po sobě své schopnosti. Škodovu ulici, letiště, městský dluh atd., atd… Ano, zanecháte za sebou, pane Zácha, desetimilionové ztráty. Proto volíte ty nejspodnější nástroje propagandistické záchrany. Odvádíte pozornost. To, co průhledně až primitivně předvádíte při hodnocení klidného a družného setkání si nezadá s hodnocením happeningů disidentů u V. Havla na Hrádečku na stránkách Rudého práva před rokem 1989. Ve vašem osobním zájmu být volen je vám slušnost a objektivita cizí. Jak Machiavelistické! Ústava zaručuje všem, v mezích zákona,právo shromažďovací, tedy nejen Matějnému, ale i Záchovi, Mohamedovi, Netopilové, Puchalskému, Gáborovi, … Můžete, prosím, sdělit o kolik ochrana akce na nám. Fr. Rasche prodražila celou policejní akci, ale objektivně a srovnat ji s náklady na ochranu minulých pochodů radikálů? Pokud to nevíte, a o prodražení jen tak plácnete, je to nekorektní, trapné a účelové. Z celého vašeho příspěvku, jako sláma z bot, vyčnívá zoufalá snaha poškodit Společně pro Přerov, která vám důslednou opoziční prací odkrývá nepříjemně ledví. Společně pro Přerov nebylo svolavatelem veřejného shromáždění, sedíte na magistrátu a musíte to vědět.

Jako opozice budeme v budoucnu poukazovat především na to, jak jste „řešili“ a „vyřešili“ začleňování nepřizpůsobivých občanů vytvářením pracovních míst, pořádkových a sociálních asistentů, zesílením činnosti městské policie, zákazem heren, nebo jako v romském ghettu Chanov, kde již mají knihovnu, dílny i posilovnu!

O jakém prohlubujícím se neklidu a napětí mluvíte? Obě shromáždění skončila v klidu, za totálního nezájmu přerovských občanů. Tvrdit, že opoziční zastupitelka naštvala celou řadu Přerovanů, kteří poctivě pracují, je šovinismus nejhrubšího zrna, a je to právě ten projev, který podněcuje k napětí v duchu Gottwaldova hesla: Kdo nepracuje, ať nejí!

Pane Zácha, je mi vás líto, když v zájmu záchrany přerovské ODS, a vlastní politické kariéry, musíte volit parazitování, až prostituování, na pokojném veřejném shromáždění.

Vladimír Puchalský
Společně pro Přerov


Výše je uvedena odpověď na toto popíchnutí náměstka Záchy:
Reakce na sobotní pochod

Souběžně s pochodem stoupenců krajněpravicového uskupení Čeští lvi se v sobotu 21. září konalo v Přerově také shromáždění iniciativy Blokujeme. Svolavatelkou této akce byla opoziční zastupitelka Helena Netopilová. Tento pouliční happening na náměstí Františka Rasche na podporu Romů měl své následky. Policisté byli nuceni posílit hlídky,celá akce se tudíž prodražila, město na sebe strhlo ještě větší pozornost médií. Problém, který je třeba citlivě řešit, se tímto prohloubil a může eskalovat. Nepodporuji žádný pochod radikálů – to pro případ, že by mě chtěl někdo osočovat, že jsem nacista nebo rasista. Zároveň jsem přesvědčen, že zatahovat do problematické lokality ještě další manifestaci bylo chybou. Na happeningu byli nejen Romové, ale i aktivisté s šátky na ústech, a že by tato akce na mě působila přívětivě, to rozhodně říct nemohu. Každopádně ale vím, že opoziční zastupitelka naštvala celou řadu Přerovanů. Lidí, kteří poctivě pracují a obávají se projít lokalitami, v nichž žijí Romové. Opoziční strana Společně pro Přerov tímto, snad nechtěně, odhalila svou tvář. Místo řešení problému, jak se naučit vzájemně žít s romskou minoritou, se jim povedlo zvýšit napětí v Přerově a ještě více prohloubit neklid. Možná ovšem chtěli jen posílit body u romské populace a nasbírat si volební hlasy. Pak je dobře, že Přerované ví, kdo a jakou má politickou ambici.

Michal Zácha, náměstek primátora

 

Komentáře

x

Autor: admin