Cementárna jako spalovna

(29.2.2012)

V současné době čtu a studuji pro Přerov aktuální a zajímavé téma: “Současná paliva v cementářském průmyslu“ http://www.odpadoveforum.cz/prilohy/Priloha3.pdf/ . Jde o vysoce odborné úvahy obsažené v „Mimořádné příloze časopisu Odpadové fórum,“ únor 2009. “

Již z obecného úvodu je jasné, že cementářský pecní agregát na výpal slínku představuje ve své nerozšířenější variantě téměř ideální zařízení na využití celé řady různorodých alternativních i odpadových paliv s rozdílným obsahem příměsí.

Zvědavě listuji, co komunální odpad?. A narážím skutečně na straně 7 až 8 na velmi zajímavé a podnětné myšlenky.

Tuhý komunální odpad se vyskytuje sice ve formě, která neumožňuje přímé dávkování do rotační pece, je proto nutno jej předem upravovat a třídit. V zásadě je pro cementárnu potřebné, aby odpad, či jeho složka určená ke spálení přicházela ve formě vhodné spalování v hořáku jako tuhé palivo o vhodné zrnitosti, přibližně odpovídající mletému uhlí a dostatečně vysušené, aby materiál nebyl lepivý.

Když proženeme takto upravený odpad přes hořák cementárny, teplota v plameni 2100 stupňů C, pak dochází ke spolehlivé likvidaci možných škodlivin.

Jak konstatují odborné závěry všech známých výsledků: „Při spalovaní různých alternativních paliv získaných úpravou nejrůznějších odpadů, nepředstavují spalitelné složky tuhého komunálního odpadu v cementářských rotačních pecích pro životné prostředí žádné riziko.“

Technologie spalování v cementárnách je prospěšná pro obě strany a zejména pro samosprávy to představuje výrazné snížení množství ukládaného odpadu na skládkách.

České a moravské cementárny tento materiál téměř doposud nevyužívaly. Podle mého názoru se nabízí ke krajské spalovně další srovnávací úvaha s ekonomičtější a ekologičtějšími dopady, tedy cementárna.

Myslím, že minimálně odborné a manažerské názory na uvedené téma by měla přerovská koalice jako veřejné slyšení provokovat. V případě, že bude stálost kvality tuhého komunálních odpadu zajištěna, lze předpokládat značnou kapacitu jeho spoluspalování.

Myslím, že je to velmi dobrá šance jak problémy komunálního odpadu v kraji řešit.

Odbornici se dále shodli na tom, že spotřeba cementu se bude udržovat i přes hospodářskou recesi na konstantní výši a celá technologie výroby cementu, včetně spalování slouží jako příklad veskrze ekologické výroby 21.století.

Vladimír Puchalský
zastupitel za koalici Společně pro Přerov


Společně pro Přerov podporuje kampaň „Dýchej v Přerově

Komentáře

x

Autor: admin