Svět podle pana Skládala

Ráda bych reagovala na manipulativní článek pana Skládala z ČSSD otištěný v NP 21. října. V něm se pisatel dopouští řady omylů a lží týkajících se zejména okolností prodeje Škodovy ulice a spolupráce města s nadací Malý Noe.

Škodovu ulici prodaly ČSSD a ODS v roce 2007 slovenské společnosti  Immofin s.r.o. (později Opera Bohemia) za 1,5 milionu korun přesto, že SpP upozorňovalo v souvislosti s firmou na závažná a ověřitelná fakta. Třeba jednatel společnosti Bohumil Chodil. Tak nevěrohodný člověk by byl varováním pro každého, ne však pro ČSSD a ODS. Dále, slovenská firma vznikla celkem krátce před koupí „Škodovky“. Mohla opravdu vystavět v Bratislavě to, co tam viděli tehdejší přerovští radní?  Když zkrachovala, ulice se stala zástavou u firmy Remedies. Jaký div, že ta byla úzce propojena s Operou Bohemií. A co teprve špatně napsaná smlouva o prodeji „Škodovky“! Obsahovala sice požadavek začít s výstavbou do pěti let od koupě, ale nehlídala podstatnou věc co vlastně znamená slovo „stavět“. Že to nemusí být výstavba nových domů, ale třeba jen kopnutí do země, nikdo ze zodpovědných osob v rozhodné době neřešil.  Neobsahovala ani další záruky, na které SpP upozorňovalo.  Firmě se také nedařilo najít bydlení pro obyvatele ulice a tak několikrát pomáhalo město. Nakonec zůstaly jen dluhy a nabídka Přerovu koupit „Škodovku“ zpět, ovšem mnohem dráž. Po odmítnutí se z ulice plné ruin a špíny stal na další léta nevábný pomník vládnutí ČSSD a ODS.

To, že se podařilo nové radniční koalici vyjednat koupi „Škodovky“ zpět za slušnou cenu, je jednoznačně úspěch a velmi důležitý krok k nápravě. Konečně je možné změnit zanedbanou a opuštěnou lokalitu v centru města v obyvatelnou a živou zónu.  A i panu Skládalovi je snad jasné, že smlouvu bude nutné sepsat jinak, lépe než v roce 2007 a s důvěryhodnou společností.  A že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž!

Další část článku autora se týkala nadace Malý Noe.  Dodnes považuji za podivnou a nesmyslnou výsadbu stromů pod její patronací na Čekyňském kopci. O to více, že výstavbou dálnice je tato lokalita už nyní odtržená od města a že tu město mohlo využít dotace z Ministerstva zemědělství. Radnice zaplatila téměř milion korun za přípravu pozemku a za stromy. Ty pak obdržela nadace (bezplatně) a následně je od ní zakoupili občané a firmy (cena za jeden byla zhruba od tří do patnácti tisíc korun). Nadace tedy nevložila nic, nebo téměř nic, město, občané či firmy zaplatili vše. Bezpracný výtěžek pro nadaci tvořil statisíce korun. Nadaci vedli v rozhodné době tři lidé a jeden z nich dlužil přes 100 milionů korun. Přesto se svou manželkou působil v instituci shánějící peníze od dárců! Pro nás silně nedůvěryhodné, pro ČSSD a ODS nikoliv. Každopádně po upozornění  SpP tento muž i jeho manželka odešli (alespoň papírově) z nadačního vedení.  Minulý rok nadace nabídla dar pro dětský domov v Přerově a současné vedení radnice jej přijalo  – město do této věci ale nevložilo žádné finance! V tom je zásadní rozdíl oproti první akci.

Co k tomu dodat? Ctím jiné názory, pokud jsou opřené o fakta, skutečné znalosti a o snahu objektivně posoudit to, čeho se týkají. Dosavadní psaní a projevy pana Skládala jsou ovšem čím dál víc únavnějším a křečovitějším opakováním pololží, nesmyslných útoků a fabulací. Autor si vytváří jakýsi bizarní svět, přizpůsobený jeho přáním. Zdá se, že vyznává heslo: Udělám cokoliv, pokud to poškodí SpP nebo ANO. Často si také až tragikomicky protiřečí. Nabízí se otázka, zda jedná s požehnáním své ČSSD?  Jestli ano, to opravdu nemají přerovští socialisté na víc?

Helena Netopilová, Společně pro Přerov

Komentáře

x

Autor: admin