Jarní úklid? Začněme u sebe!

Čas od času je potřeba uklidit a jaro k tomu tak nějak vybízí. A tak jsem jednoho dne začal uklízet staré dokumenty. Když jsem narazil na CD nadepsané „zvukový záznam ZM“, nostalgicky mi připomnělo mé opoziční časy. Málokdo si při sledování záznamu jednání zastupitelstva města od počítače vzpomene, že ještě v roce 2012 to nebylo vůbec samozřejmostí.
Vybavil se mi před očima příběh, jak podle zákona o svobodném přístupu k informacím žádám o zvukový záznam z jednání. Odpovědí mi bylo, že nic takového nemůžu dostat, protože město nic takového nemá. Vlastně má, ale jen pro sebe. Odvolal jsem se k nadřízenému orgánu a bylo mi dáno za pravdu, záznam jsem měl dostat. Nic ale není tak jednoduché! Z města napsali, že mám zaplatit 6740 Kč za anonymizaci záznamu. Zase odvolání, zase úspěšné. A tak jsme v roce 2013 poprvé zveřejnili na webu Společně pro Přerov zvukový záznam ze zastupitelstva. Ano, i v opozici jsme vytvářeli otevřenou radnici.
Jak k tomu ale opozice přispívá dnes? Netuším. My pokračujeme: Člověk si pohodlně otevře video se záznamem jednání zastupitelů nebo si i o půlnoci stáhne jeho předlohy. Ty jsem si chodil ještě v roce 2012 číst do informačního centra v jeho provozní době. Kdokoli se může podívat, jak kdo hlasoval, a to i při jednání Rady města. To je důležité, u soudu pak nenastane oblíbená klička bývalých radních, kdy „nemohou vyloučit, že hlasovali proti“. Záznam hlasování byl anonymní a stačil jeden hlas proti, aby pak všichni mohli tvrdit, že to byl právě ten jejich. Nedá se to poznat.
Zveřejňování smluv na webu a transparentní účet je dalším stupínkem otevřenosti. Děkuji tímto i práci komise pro otevřenou radnici, která přichází s náměty, jak stále více otevírat veřejnou správu. Teď už jen, aby toho občané aktivně využívali.

Jan Horký,
radní za Společně pro Přerov


Vše, o čem píši, je přístupné na:

Komentáře

x

Autor: admin