Druhé zastupitelstvo

V pondělí 19.11. se konalo druhé zasedání zastupitelstva města Přerova. Ačkoli se zastupitelé sešli jen podruhé, koalice se nám začala pěkně vybarvovat. Hned z úvodu odhalil náš zastupitel Jan Horký, že se nová koalice nechystá zveřejňovat na webových stránkách města zápisy z jednání rady města a dokonce ani jmenovité hlasování jednotlivých radních. „Takové nezveřejňování jmenovitého hlasování může v budoucnu dobře posloužit jako známá výmluva u soudu, kdy není možné doložit, jak kdo hlasoval, a kdo tedy nese zodpovědnost. Za připomenutí stojí případ radních z období 2010-2014, kdy se právě na absenci jmenovitého hlasování u soudu vymlouvali,“ zmínil Horký. Šlo o to, že problematické usnesení bylo schváleno, ale někdo se hlasování zdržel. U soudu pak všichni tvrdili, že to mohli být právě oni, kdo se zdržel. Krásně to řekl dřívější radní Václav Zatloukal (ČSSD): „Není důkaz o tom, jak jsem já nebo kdokoliv z ostatních hlasoval. Není tak vyloučeno, že jsem hlasoval proti navrhovaným věcem.“

Zveřejňování zápisů včetně jmenovitého hlasování zavedlo v minulém volebním období právě Společně pro Přerov v rámci svého tahu za větší otevřenost radnice. Jan Horký proto navrhl, aby se se zveřejňováním pokračovalo i nadále – a spolu s čtyřmi hlasy ANO a dvěma ODS byl tento návrh přijat.

Ve svém tahu za „nezavíraní“ města ale naši zastupitelé nepolevili ani v dalším bodě, kdy vyšlo najevo, že nová přerovská vláda (ANO+ODS+koalice KDU-ČSL+TOP 09) nemá zájem o pokračování práce pomocných orgánů města – výborů. Ty mají totiž pravomoc podávat návrhy přímo zastupitelům a jsou tedy podrobeny veřejné diskuzi. Na rozdíl od takzvaných komisí, které podávají návrhy a doporučení jen radě města – a rozhoduje o nich tedy jen 11 radních. Bohužel návrhy opozice na zřízení osvědčených výborů neprošlo a vykládáme si to tak, že zájem o veřejnou diskuzi ze strany nové koalice je minimální.

Zajímavou kapitolou jsou také nové skutečnosti o dřívějších pozemcích firmy FKK v Předmostí, jejichž koupi vehementně prosazovala právě ODS. Na problém upozornil klub zastupitelů Za prosperitu Přerova a jeho místních částí, kdy zjistili, že pozemky jsou již dávno prodány osobě s trvalým bydlištěm na sídle úřadu (Bratrská 34), a to za cenu o 350 Kč nižší, než bylo městu nabízeno. Město se údajně i nadále o pozemky uchází, což jen posiluje podezření o „dobrém“ obchodu.

Na závěr se klub Společně pro Přerov a Pirátů musel zeptat na podezření, která se vynořují okolo osoby radního Marka Dostála (ODS). Jakkoli je legální podpořit svou stranu darem 200 tisíc Kč, jak pan Dostál dle transparentního účtu učinil, je zarážející, že se zároveň objevují informace o jeho špatné platební morálce v několika oblastech. Je možné, velkorysý dar (mimochodem z celkových 560 tisíc nejvyšší) je jen „pojistkou“ další chystané politické trafiky v nové městské firmě na správu sportovišť. Na dotaz ohledně funkce pro pana Dostála nebylo totiž doposud odpovězeno – a odpověď nahradilo několikasekundové ticho.

Problematice politických trafik, které drží stávající koalici pohromadě, se budeme i nadále věnovat.

Komentáře

x

Autor: admin