SpP k darovaným parkovacím kartám

Vyhodnocení soutěže „Pochytejte je všechny!“

Parkovací karta R0061
Automobil s kartou převzatou náměstkem Hluzínem (foto: archiv SpP)

Cílem soutěže bylo vyfotit – pochytat – všechny přenosné parkovací karty zakoupené Magistrátem města Přerova pro „ostatní potřeby magistrátu,“ ve skutečnosti však jsou zapůjčovány například místním politickým stranám či podnikatelům.

Bohužel musíme uznat, že soutěž nezaznamenala přílišný ohlas občanů a můžeme jen spekulovat, zdali to bylo náročností podmínek (tedy posbírat sérii karet), pěknou nerušenou dovolenou či obavami někoho vůbec „pochytat.“ Dostalo se nám totiž zajímavé informace, pod podmínkou anonymity, že „Parkovací kartu má Helenka, Jarmilka, Petra s Josefem…“ Jde jen o náhodnou shodu jmen se jmény příbuzných primátora nebo jeho náměstků?

Parkovací karty nalej vylej?

Kauza parkovacích karet tím ale zdaleka nekončí. Primátor Lajtoch přislíbil vyřešit jejich přidělování do konce června, vlastně do konce roku. A vskutku šalamounské městské radě se to podařilo již před koncem prázdnin: 23 přenosných parkovacích karet oficiálně darovala některým, snad feudálně vyvoleným, radním. Absence SPZ však umožňuje jejich využívání kýmkoliv.

Primátor Lajtoch (ČSSD) jich ke své kartě zastupitelské dostal navíc osm kusů, čímž ke svým pravidelným měsíčním platům (primátora, senátora) obdržel karty v celkové hodnotě 70 400,- Kč. K náměstkům Kulíškovi (ODS), Záchovi (ODS) ani Hluzínovi (TOP 09) už město tak štědré nebylo, obdrželi „jen“ po pěti kusech. Každá pětice má hodnotu přesně 44 tisíc korun.

Jak potom ale chápat vysvětlování radního Zatloukala (ČSSD), že nula od nuly pojde? Citujeme ze zápisu červnového zastupitelstva: „Je to klasická parkovací karta, kterou TSMPr prodávají, ale v tomto případě je sice prodaly městu (…), ale TSMPr vlastně za tu samu částku, kterou zinkasovaly od města za ty karty, tak to zase městu vrátily ve formě zvýšeného nájmu – takže to je nula od nuly pojde, nalej – vylej.“ Jestlipak pan Zatloukal nemyslel spíše příslovečné „z cizího krev neteče?“

Společně pro Přerov vyjadřuje své podezření, že darované parkovací karty mohou sloužit jako nefinanční pozornost nejen rodinným příslušníkům primátora a jeho náměstkům. Navrhujeme úplné zrušení parkovacích karet zdarma, a to pro všechny. Není důvod, aby jmenovaní využívali při svým mzdách privilegium parkování zdarma. Navíc nikde není uvedeno, že musí městem jezdit auty.


Přílohy:

Obrázek v tiskové kvalitě

Komentáře

x

Autor: admin