TZ: Malý Noe – velký dlužník?

Před necelými dvěma týdny byl v Přerově za velké slávy vysazen u Knejzlíkových sadů tzv. Libosad Malého Noe: občané, firmy i instituce mohli koupí a zasazením stromu skrze Nadaci Malého Noe (a město Přerov) pomoci dětem v dětských domovech – nepomohli tím ale spíše někomu jinému?

Hezky popořádku. Nadaci Malý Noe v roce 2007 zřídili Jana a Vojtěch Vlčkovi z Olomouce a spolu s Jaroslavem Strejčkem z Brodku u Přerova sedí ve správní radě. V průběhu let se Nadace opravdu činila a díky objemné dotační pomoci Olomouckého kraje, případně města Olomouce a dalších sponzorů, mohla například vysadit stromy a věnovat výtěžky třeba Fondu ohrožených dětí.

Ovšem v roce 2012 se cosi pokazilo. A na zřizovatele Vlčkovy byl v září 2012 podán návrh na insolvenční řízení. Když se podíváme podrobněji na pana Vlčka, v centrálním registru dlužníků je veden se svými dluhy převyšujícími 88 milionů korun!

Kdo by měl zájem, může z dluhů pomoci odkoupením nemovitosti jeho syna (?) v exekutorské dražbě vedené přerovským exekutorským úřadem pana Vrány. Ostatně, pan Vrána je od roku 2010 čím dál větším dárcem Nadace a byl to on, kdo dal impuls radnici ke spolupráci s Nadací. V přerovském libosadu se za 15 000 Kč stal patronem dubu. Sympatické.

Ačkoli Společně pro Přerov podporuje rozumnou výsadbu stromů a stejně tak příspěvek města pro dětský domov, musíme konstatovat, že účast výše uvedených osob ve správní radě Nadace na ni vrhá špatný stín. Jakkoli mohou být cíle Nadace ušlechtilé, obáváme se, že došlo k nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky města Přerova, na což Společně pro Přerov vytrvale a dlouhodobě upozorňuje. Divíme se také, že město vyzývalo občany a firmy, aby finančně přispěli nadaci a přitom opomnělo zmínit nebo si nezjistilo, že přinejmenším dva ze tří zřizovatelů nadace mají vážné finanční potíže. Spolupráce s takovou nadací připomíná jiné podobné situace – například případ Škodovy ulice, kdy se radnice díky své nedbalosti a slepé důvěře (?) při prodeji lokality dostala do velkých problémů. I tady chyběl obyčejný selský rozum a opatrnost, když byla vybrána firma, před níž varovala i naše opozice.

Napříště doporučujeme všem zastupitelům města raději přímou podporu města místnímu dětskému domovu a výsadbu původních dřevin za cenu obvyklou. Magistrát totiž celá akce zatím stála kolem půl milionu korun (včetně nákladů na přípravu výsadby, organizace atd.). Nadace získala prodejem patronství stromů asi 400 tis. Kč a do místního dětského domova má ovšem přijít podle vyjádření ředitele dětského domova pana Pavlase v kabelové televizi 30 tis. – 50 tis. Kč.

Ing. Jiří Kohout
tiskový mluvčí


pdf Výpis z obchodního rejstříku: Nadace Malý Noe (6.5.2013)

Komentáře

x

Autor: admin