Jak se dá využít potenciál archeologických nálezů Na Marku

Stavba jižního předpolí Tyršova mostu napomohla k odkrytí evropsky významných archeologických objevů v lokalitě Na Marku.

Kromě základů kostela sv. Marka a českobratrské školy objevili archeologové také středověké pece, prožlabenou cestu či zbytky městské brány. Dnes jsou tyto nálezy dočasně zavezeny zeminou tak, aby nedocházelo k jejich degradaci. To nám dává čas dobře promyslet, jak s potenciálem těchto objevů naložit.
Listopadové zastupitelstvo schválilo pracovní skupinu, jež se bude touto lokalitou zabývat. Architektonicko-urbanistická soutěž v některé ze svých možných podob bude nejlepším způsobem, jak ověřit a třeba i vybrat ten nejvhodnější přístup k nové přerovské památce.
Architekt Jan Horký představuje několik základních směrů, kterými se lze vydat:

 1. Vyznačení v dlažbě s vysvětlující cedulkou. Jednoduchý, nenápadný a levný způsob, jak připomenout, že zde kdysi něco stávalo. Může být i předstupněm dalších fází.

 

 

2. Ochrana původního zdiva s novou nadezdívkou, zpřístupnění naleziště. Nebudou ukázány skutečně dochované relikty, ale nově vystavěné fragmenty stěn budou ilustrovat původní zdivo a návštěvník získá lepší prostorový vjem z místa.

 

 

3. Stabilizace nálezů a jejich nadstřešení. Přístup, který se již významněji uplatňuje i ve vzdálených pohledech na místo. Ukazuje skutečné nálezy. Často zahrnuje i informační kiosek.

 

 

4. Obestavění nálezů, zakomponování do novostavby. Pro Přerov velmi aktuální. Při srovnání pohledu na panorama středu města dnes a kdysi je zřejmé, že v tomto místě stálo několik stavebních objemů: městská brána, kostel, škola. Dnes zde nestojí nic. Mohly by se „zabít dvě mouchy jednou ranou“:
lze tak ochránit nálezy zakomponováním například do zaskleného atria či přízemí nové knihovny podobně, jak naznačili někteří studenti Fakulty architektury VUT v Brně ve svých diplomových pracích.

Jistě se shodneme na tom, že prostor pro kreativitu, jenž toto místo nabízí, je obrovský. Je však třeba uvažovat nad územím jako celkem, a neomezit se jen na několik čtverečních metrů, například v místě kostela. Urbanismus obecně je opravdu důležitý, dokonce důležitější, než architektura několika staveb.  Nemůžeme si dovolit neuváženým rozhodnutím či zbrklou stavbou zablokovat nebo omezit zdejší život a rozvoj.   Finální prezentace nálezů nemusí být okamžitá, ale musí být hlavně dobře promyšlená. Nic pak nebrání tomu, ukázat nálezy nejprve skromně a na základě dalších architektonických soutěží je zahrnout třeba i do nové knihovny.

Ing. arch. Jan Horký, Společně pro Přerov
Publikováno v Přerovských listech 12/2012.

Dnes místo Na Marku spí. Z druhého břehu ani netušíme, jaká historie se zde odehrávala. Vidíme jen smutné holé fasády, místa, kde chybí domy.

Komentáře

x

Autor: admin