SpP k podpoře města Přerova cyklodopravě

Cykloobousměrky jsou možné i v úzkých znojemských uličkách. V Přerově nemáme jedinou. Náklady na zřízení jsou minimální a přitom by tolik pomohly! (foto: archiv SpP)

Před více než rokem se město Přerov připojilo podpisem primátora Lajtocha (ČSSD) k cyklistické Uherskohradišťské chartě. Jejím cílem je mimo jiné zvýšení podílu cyklistické dopravy ve městech, odstraňování rizikových míst a bariér cyklistické dopravy, zkvalitnění podmínek pro parkování kol a další. Podpisem se město také zavázalo ustanovit jako jeden z prvních kroků funkci cyklokoordinátora a jmenovat pracovní skupinu k cyklodopravě.

Jaké jsou výsledky po roce?

Žádné. Od 26.7. loňského roku nebylo město schopno ustanovit osobnost cyklokoordinátora, která by koordinovala v rámci všech investičních akcí cyklistická opatření, vzdělávala veřejnost a přenášela zahraniční i přespolní know-how do přerovských podmínek. Někteří úředníci jsou sice vysíláni na školení o cyklodopravě, i zahraniční, ale tím to patrně končí. Kolik cyklopřednášek, debat či setkání zorganizoval magistrát za poslední rok? Žádné.

Snahy oslabit opozici?

Něco málo se začalo dít až po našich interpelacích na 9. zastupitelstvu vloni v prosinci. V lednu, po půlroce nečinnosti, tak bylo SpP osloveno a do funkce navrhlo svého odborného kandidáta. Ten však nebyl bez udání důvodů akceptován. Ačkoli to z textu charty a ani zkušeností z jiných měst vůbec nevyplývá, primátor zarytě trval na tom, aby byl cyklokoordinátorem politik, zastupitel., jako například Vladimír Puchalský (SpP). Ten by však, pro přijetí tohoto poslání, musel nejprve složit svou funkci zastupitele, a teprve poté se stát zaměstnancem magistrátu. Špinavá hra, pane primátore?

Návrh Společně pro Přerov

Společně pro Přerov navrhlo na pondělím (10.9.2012) zastupitelstvu ustanovit cyklokoordinátorkou přerovskou dopravní inženýrku Michaelu Rakovskou, která se mimo jiné posledních pět let věnovala Projektu rozvoje cyklistické dopravy na Ústavu dopravních systémů ČVUT v Praze. Návrh byl smeten ze stolu, nebyl navržen žádný jiný kandidát a neutěšený stav tak přetrvává. Proto po více než roce neplnění dobrovolně přijatých závazků Uherskohradišťské charty předložíme napříště návrh na vystoupení ze sítě měst, jež tuto chartu podpořila. Není totiž cílem líbivě podepsat co nejvíce květnatých prohlášení, ale činit, což bohužel není případ zdejšího vedení města.


Přílohy:

Výklad Uherskohradišťské charty včetně textu charty samotné

Obrázek v tiskové kvalitě

Komentáře

x

Autor: admin