Architektonická soutěž Na Marku? Pche!

Taky si v restauraci dáte jídlo, které vám nechutná, ale je nejlevnější? Taky si koupíte ty nejlevnější boty v krámě, i když se vám vůbec nelíbí a nesednou vám? Taky se s radostí posadíte do křesla u nejlevnějšího, ale nešikovného zubaře v okrese? Nikoli? A co u věcí, které mají delšího trvání než je lidský život? Proč tam vybíráme jen a pouze podle ceny a na kvalitu se zapomíná?

Řeklo by se, že u veřejných zakázek je důvod nasnadě: zákon o veřejných zakázkách. Nechceme sice ošklivou či dokonce nefunkční stavbu nebo rekonstrukci, ale zakázku prostě vyhrál ten nejlevnější projektant a co teď s tím? Naštěší i náš nepříliš dobrý zákon umožňuje alespoň pro případy získání návrhů vypsat tzv. soutěž o návrh, lidově architektonickou soutěž, a porovnat jednotlivé návrhy a nápady ještě před tím, než je podepsána smlouva. V západní Evropě jsou takové soutěže vypisovány velmi často právě na získání návrhů na veřejné stavby a prostranství. Stojí za to tam občas zajet!

Ne tak v Přerově. Zcela unikátní nálezy kostely sv. Marka a českobratrské školy si jistě zaslouží prezentaci a citlivý přístup. Různorodé názory a široký pohled na možnosti přiblížení této části historie veřejnosti by poskytla právě architektonická soutěž. Bohužel, jak jsem již vyjádřil v nadpise, mám pocit, že stanovisko radních města k takovému záměru je spíše „pche!“ než „ano.“ Z informací, které máme od České komory architektů (ČKA), se dokonce dozvídáme, že si město nepřeje být nadále touto profesní organizací kontaktováno s nabídkami bezplatné pomoci na vyhlášení soutěže. Co na to městská architektka? Musí mlčet.

Koalice Společně pro Přerov bude přesto navrhovat na listopadovém zastupitelstvu vyhlášení anonymní architektonicko-urbanistické soutěže tak, aby se mohl z více možností vybrat ten nejadekvátnější a nejkvalitnější způsob představení nálezů. Aby se našel kvalitní nápad, který by městu slušel. Nikoli jen ten nejlevnější.

Ing. arch. Jan Horký, Společně pro Přerov

 

Komentáře

x

Autor: admin