Nebožtíci v regálu?

V těsném sousedství lověšického hřbitova má vzniknout logistická hala. Zarážející ale je, že celá akce prošla poměrně nestandardně a bez mrknutí oka většiny zastupitelů.

Náš zastupitel Jan Horký navrhoval, aby bylo projednávání tohoto majetkoprávního materiálu odloženo do doby, než budou doplněny podstatné podklady. Zastupitelé totiž vůbec neví, jak bude hala vypadat a jestli bude mezi hřbitovem a halou vysazena izolační zeleň, aby si zachoval alespoň nějakou pietu.

„Na celé záležitosti je navíc pikantní to, že návrh, který předložil radní Zácha, obešel prakticky všechny běžné postupy úřadu: nebyl projednán v majetkové komisi, komisi pro rozvoj a dokonce ani místním výborem Lověšice. A co více: majitel pozemků, na kterých má hala vzniknout, má velmi blízko k vedení přerovského ANO,“ popisuje Jan Horký. „Docela zajímavé je i to, že topoly, na jejichž místě mají vyrůst parkovací místa, byly vykáceny dávno před tím, než zasedalo zastupitelstvo. Je tak vidět, že je tady cestička umetána hodně nestandardně,“ uzavírá.

Hala má stát v katastru Horní Moštěnice, takže se na ni nevztahuje přerovský územní plán. Přesto, díky této blízkosti, ovlivní více Přerováky, než obyvatele z Horní Moštěnice: autobusová zastávka má sice zůstat zachována, ale dojde k odstranění autobusové točny. Investor má dále vybudovat tři parkovací místa pro návštěvníky hřbitova a zároveň přispěje na rekonstrukci místní komunikace. Mohlo by se tedy zdát, že investor má skutečně zájem na dobrých vztazích s městem. Jenže to je tak všechno, co o záměru víme.

Hala hřbitov pohltí zřejmě jen opticky, takže nebožtíky v regálech snad hledat nebudeme. Snad. Při hlasování o návrhu zastupitele Horkého, díky kterému jsme se mohli o daném záměru dozvědět více, se koaliční zastupitelé ANO, ODS a KDU-ČSL alibisticky zdrželi, či byli přímo proti. Vyslali tak obyvatelům jasný vzkaz: „Vůbec nás to nezajímá, je nám to jedno!“

Společně pro Přerov vždy podporovalo místní části a takové obcházení jejich názoru je nepřípustné. Obyvatelé by měli mít šanci vyjádřit se k velkým stavbám, které mají vzniknout v jejich okolí.


Poznámka: obrázek je pouze ilustrativní. Nikdo totiž netuší, jak bude hala vypadat. A také o tom je celý článek.

Komentáře

x

Autor: admin