Město se nemá zbavit Strojaře

Asi před rokem jsem psal, že přerovská koalice ANODS stále nekoná a se Strojařem přešlapuje na místě. Již od roku 2018 je zadán úkol pořídit projekt na přestavbu bývalého hotelu na byty, ale ani letos nic nemáme. A tak se realitní makléři na radnici (rozuměj vedení města) rozhodli „problém“ vyřešit po svém: hotelu se zbavit. Každý sám posoudí, jestli je to za situace zrušených bezdoplatkových zón a nedostupnosti bydlení rozumné. Nejprve přišli s myšlenkou směnit objekt za bývalou Tančírnu s doplatkem asi 20 milionů korun, teď zamýšlí dům prodat. Připomeňme, že pro danou lokalitu neexistuje regulační plán, který by nastavil přesnější pravidla, co se může na nábřeží Bečvy odehrávat. I ten se má již od roku 2018 pořídit a pořád nic.

Jsme přesvědčeni, že Strojař by se prodávat neměl. Město nemá ani základní analýzu, za kolik by tu šlo byty postavit a za kolik je pak může podle svých pravidel pronajímat, či jich část se ziskem prodat. Navíc může být podmínkou bydlení ve Strojaři i přepsání trvalého bydliště, což přináší další peníze do městské kasy. Hlavním omezením však nebudou finance – slyšíme, že stát bude intenzivně podporovat výstavbu bytů – ale nedostatek vůle a parkovacích míst. České normy pro parkování totiž dusí rozvoj uvnitř měst, kde neúměrně navyšují ceny bytů. Snad by se dalo využít dochovaných sklepů a část vozidel sem „schovat.“

Nejsmutnější na chystaném prodeji Strojaře je jiná věc. V přerovských kuloárech se už otevřeně hovoří o tom, že objekt bychom měli prodat asi o 15 až 20 milionů levněji, než jsme za něj dali. No to je obchod století, milí radní!

Jan Horký,
zastupitel, architekt a urbanista
Společně pro Přerov a Piráti

Komentáře

x

Autor: admin