Přerov nepotřebuje další nákupní centrum

Červnové zastupitelstvo schválilo některá rozhodnutí, s kterými se nemohu ztotožnit. Pro budoucnost města Přerova je tentokrát ale mnohem důležitější usnesení, které nebylo těsně přijato.

Soukromý investor se chystá vystavět na ulici Lipnická nové nákupní centrum s 29 prodejnami nepotravinářského zboží a jedním rychlým občerstvením a celkem 381 parkovacími místy. Jako odborník v oblasti urbanismu a stavby měst jsem přesvědčen o tom, že takové nákupní centrum je to poslední, co současný Přerov potřebuje. Dá se odhadnout, že se díky němu zhorší již tak dost katastrofická situace v dopravě ve městě, kdy denní nárůst na ulici Velká Dlážka může být až 1500 vozidel za 24 hodin (nikoli 840, jak uvádí investor). Dnes zde projede asi 16 tisíc vozidel denně, nárůst na 18 tisíc bude asi jen dvojnásobek toho, co za den projede na dálnici mezi Kroměříží a Vyškovem. Děkuji pěkně, nechci.

Nákupní centrum má mít prodejní plochu asi 17 tisíc metrů čtverečních (zdroj)! Pro srovnání: Galerie Přerov má 13 tisíc – a co se středem města provedla… Očekávané je tedy i totální vylidnění města a snížení příjmu do městské kasy, protože místní prodejci a živnostníci prostě zavřou krám. Budou ale nahrazeni obchodními řetězci se sídlem někde v Praze a peníze tak hezky poplynou z města pryč. Tomuto pan zastupitel Navařík říká „rozvoj města.“ Takto pomáhá ODS spolu s ANO městu? Děkuji pěkně, nechci.

Argument, že soukromý investor poskytne díky novým prodejnám nová pracovní místa je také lichý. Tedy, nová pracovní místa vzniknou, ale většinou ani nenahradí ta, která díky novému nákupnímu centru zanikla jinde nebo živnostníky, jež to prostě zabalili.

Záměr je ale v souladu s územním plánem, i když by tam mohlo stejně tak vyrůst sportoviště, výzkumné či inovační centrum nebo třeba stavba pro veřejnou správu. Úplně nejlépe zde však měl zůstat mokřad, ale bohužel jsme toto území nevyškrtli ze zastavitelných ploch a často toho lituji.

Co se tedy stalo? Zastupitelé měli možnost vyjádřit svůj nesouhlas se stavbou, ale pro bylo jen 16 odvážných– chyběli pouhé dva hlasy. Myslíte, že nové nákupní centrum znamená rozvoj Přerova? Já vím, že ne.

Jan Horký,
architekt, zastupitel Společně pro Přerov a Piráti

Komentáře

x

Autor: admin