Jak bude Přerov vzdorovat suchu?

Tvůrčí práce s různou intezitou sečí v Kodani (foto: autor článku)
Zprávy o zhoršující se situaci s dlouhodobým suchem nás atakují ze všech stran. Jak ale bude suchu vzdorovat Přerov a co může město samo udělat, aby sucho zvládlo aspoň trochu lépe? Možností je mnoho a můžeme je zavést okamžitě, bude-li vůle. Bohužel, jak dokládá odmítnutí používání totálního herbicidu na bázi glyfosátu (např. RoundUp) koaličními zastupiteli, v Přerově se to s přírodou a její ochranou nemyslí moc vážně.

Můžeme ale ihned, podobně jako třeba v Ostravě, snížit počet sečí trávníků na některých místech, například formou „mozaikovité seče,“ což už jsme si dokonce předloni vyzkoušeli: na části trávníku se prostě vynechá jedna seč. Za úvahu stojí i tzv. kosený lem: poseče se jen pruh trávníku kolem chodníku a zbytek se nechá dále růst. Takové opatření udrží více vláhy v půdě a trávník tolik nevysychá. Pochopitelně takto nelze pracovat všude, ale je mnoho míst, kterým by slušel vyšší porost více, než suchý, ale za to „anglický“ trávník. Budeme si prostě muset zvyknout, že někdy v trávníku uvidíme i „plevel,“ ať se to někomu líbí, nebo ne.

Zásadní je ale hospodaření na zemědělské půdě a v lesích, kterých město vlastní stovky hektarů. V současné době se mají uzavírat nové nájemní (pachtovní) smlouvy se zemědělskými družstvy, což vnímám jako velkou příležitost, jak pomoci přírodě a krajině: navrhuji, aby se družstvům již nepronajímaly parcely dřívějších polních cest, ale tyto se zatravnily, případně osadily stromy. Tak se velké lány monokultur rozdělí, krajina bude prostupnější, zelené pásy přeruší erozní linie a navíc poskytnou úkryt pro rychle mizející hmyz. Pevně věřím, že se tímto návrhem budou rada města a příslušné odbory zodpovědně zabývat – vždyť nejde o nic menšího, než o naše životy!
Ing. arch. Jan Horký
Společně pro Přerov a Piráti

Reakce náměstka Michala Záchy:

V některých bodech má zastupitel Jan Horký pravdu, a v jednom zcela jistě – na suché období se musíme v Přerově připravit. V textu ale nejsou převratné novinky, které by nám teprve otevíraly oči, protože my na této problematice už pracujeme, diskutujeme o možnostech, hledáme řešení. Je třeba ale také upozornit i na negativa těchto návrhů. Místo zavedení mozaikovité seče doporučujeme spíše pokos travního porostu na vyšší délku, než tomu bývalo zvykem v minulosti – konkrétně z nynějších pěti centimetrů na sedm. Počítáme rovněž s tím, že v období sucha vynecháme některé seče, což se ovšem dělo i v minulosti, čili žádná změna. Ale pokud máme být objektivní, musíme občanům přinést i informace o negativních dopadech vynechání sečí. Tak například travní lodyhy v délce zesílí a po posečení zůstanou jen tvrdé silné stonky, o které se mohou při pádu poranit děti nebo psi. Nemůžeme ani opomenout estetické hledisko, kdy po posečení vysoké trávy vypadá travní porost nevzhledně. Mnohem důraznější je ale fakt, že tráva, která kvete, je zdrojem alergenů, pylu, klíšťat… Vše bude záležet na počasí – zcela jistě ale mohu přislíbit, že se budeme snažit vyvarovat vyholeným trávníkům skoro až na hlínu, jak tomu bylo v loňském či předloňském roce. A to bylo v době, kdy Jan Horký seděl v křesle radního a mohl své návrhy lehce přenést do praxe.
Publikováno v Přerovských listech 6/2019.

Komentáře

x

Autor: admin