U konce s dechem

Kromě jiných věcí, projednávaných na únorovém zastupitelstvu, vynikaly dvě. Zpětvzetí návrhu na finanční injekci tzv. Letišti Přerov a návrh na změnu obsahu darovací smlouvy mezi státem a městem – prodloužení lhůty pro splnění povinnosti města Přerova do 31.12.2014 rekonstruovat bývalou posádkovou správu na Čechově pro potřeby veřejné správy, v opačném případě město zaplatí do státního rozpočtu smluvní pokutu7 mil. 850 tisíc. Oba závazky, které na sebe přerovská koalice vzala, stejně tak jako prodej Škodovy ulice, sebou přenesly ztrátu, nebo ztrátu přinesou, kterou nelze již v rozpočtu města nahradit a spolu s více než 300 milionovým úvěrem se kruh jednoznačně uzavřel. Koalice je u konce s dechem. Říkám si, nejvyšší čas!

Kresba dělníka v okně budovy Čechova 43Ztráta z letiště více než 12 mil. Ztráta z chátrající budovy Čechov č.43 s vysokou pravděpodobností 7 850 000, ztráta na Škodově ulici 10 mil. Celkem téměř 30 mil, jen tak, bez odpovědnosti, bez trestu. Ano jen tak, nepovedl se nám původní záměr. Se stejnou lehkostí slov, pronášeli zástupci koalice na únorovém zastupitelstvu záměr rekonstruovat v prodloužené lhůtě do 31.12.2019 budovu na Čechově ulici na knihovnu a městský úřad. Alibisticky a zbaběle odsunuly trvale nereálný záměr, náklad až 200 mil., a oni to ví, na nové zastupitele, nové orgány, které vzejdou z podzimních komunálních voleb. A přitom se finanční možnosti města nezmění. Odpovědnější řešení nelze nalézt? A u konce s dechem bude Přerov, nejen koalice! Jen jsem zvědav, který anesteziolog přijde a město oživí. Ale ihned se vzpamatuji a říkám si, já bych všechny koaliční zastupitele na radnici za odměnu nechal, až do konce roku 2019, ať ukáží jak zaplatí dluh, zrekonstruují Čechovu č.43, postaví Škodovu ulici na sociální byty, zprovozní letiště, vyřeší Strojař, atd. atd. Ať se pánové Lajtoch, Kulíšek, Zácha, Hluzín, Dostál a ostatní konečně snaží a ukáží co v nich je, doposud to nevíme. Nebo ano?

Zastupitelstvo přineslo i pozitivní věci. Vystoupení zástupce hnutí ANO, pana Vrány, který stejně jako my, SpP, chtěl obnažit skutečnosti kolem financování letiště, ale odpovědi se mu nedostalo.

A pak, jednu do určité míry zábavnou, možná vážně míněnou snahu. Zástupce ČSSD pan Dvorský společně se zástupcem ODS panem Čermákem navrhli usnesení, jímž zastupitelstvo města Přerova prostřednictví primátora žádá policii ČR o obnovení stálé služebny policie na přerovském nádraží. Návrhu předcházelo čtení žádosti občanů Haluzy a Říhoška, ve které zřízení služebny požadují, s cílem zvýšit bezpečnost v přednádražím prostoru. Námět je to správný a již měl být dávno realizován. Je ve volebním programu koalice. Ale proč byl jmenovanými pány zastupiteli předložen až ve volební roce a ještě z podnětu uvedených občanů? Bude v tom asi politický čertík, předvolební prezentace, možná hnutí Úsvit. Jen nevím, jestli tím začíná předvolební spolupráce ČSSD a Úsvit? Nebo jde o vážně míněné oživení komplexního projektu systému prevence kriminality ve městě, v jehož čele pan Čermák, jako radní, stál několik let a téměř systém umrtvil. Jmenovaný nikdy, v zájmu prevence kriminality, nepodpořil návrhy Společně pro Přerov na zrušení hazardu v Přerově. Tak nevím, ale mohu doufat, že dojde v Přerově po volbách ke změně. Nové tváře toho mohou být zárukou,ale nemusí. A co známé tváře, přeběhlíci?

Vladimír Puchalský,
Společně pro Přerov

Komentáře

x

Autor: admin